luni, 9 decembrie 2024

Pledoaria mea pentru sah








Am un var care m-a inspirat in alegerea sahului ca as in maneca pentru copii mei. Eu am invatat de la tatal meu sa joc dar nu am veleitati decat in a cere mai mult altora. Am avut bucuria si onoarea sa cunosc pe domnul Swartzman cu fiul sau Gabi care avea o emisiune de sah pe TVR 2 cand cu ciuma rosie! A urmat pe principiul bulgarelui de zapada participarea copiilor la Scoala de sah Karpov-Polihroniade marea maestra a ales unul din baietii mei sa mearga la Tula si Smolensk unde a reusit sa obtina o remiza la mentorul si antrenorul CM, Zaitev (simultan), apoi intalnirea unor personalitati care au reusit sa cladeasca la (de exemplu Apa-nova) un club puternic, multi arbitri care se comportau minunat cu copii care invadau Sala Radio, statiunile Eforie Nord, Calimanesti etc. Acum federatia preluata de tineri se mandreste la 100 de ani de existenta a FRS cu multe realizari. Fiul meu cel mic participa la acest moment aniversar, de bilant dar si pentru organizarea pentru viitor.

 La Multi Ani Sahisti Romani!

In orice activitate umana bazata pe ierahii este vital sa existe emulatie, pasiune si cat mai multi participanti legitimati, respectand regulile atat de simple dar si stricte si cam fara chip de fraudare... Multumesc marilor personalitati cu care am avut ocazia sa petrec momente de vis, infrangeri si acea necesara minune de a nu abandona. De a merge inainte. Marii jucatori deveniti antrenori si arbitri au avut ceva de spus rod al acumularilor de calitate care nu va mai fi. Dorinta de a da ce aveau mai bun invatat in ani de studiu si competitii. Imi povestea cineva pe care il stimez mult ca un mare sahist roman a ajuns sa joace cu marele campion al americii. Un intelectual modest, el a respins idea unui ajutor de la un fost CM care participa acolo din Uniunea Sovietica. Erau toate nealterate de porcarii, sahul se juca si daca o partida dura mi mult, jucatorii aveau obligatia sa prezinte arbitrului mutarea de a doua zi in plic sigilat.

Ajuns la aceasta faza pana la urma romanul a apelat la sovietic. Acesta i-a spus sa astepte pana dimineata ajutorul lui. Evident nedormit si cu cateva variante personale a auzit dis de dimineata ciocanit in usa, primind un dosar imens cu variante meticulos si inteligent alcatuite, elaborate de asistentii sovieticului. Atunci a sesizat marele sahist roman cat efort colectiv era folosit si aici. Nu stiu care a fost finalul dar experienta a aratat ca falsitatea a venit cu masinariile care cu un enter dau mii de variante. Poate si-a dat seama atunci ca practic diabolicele masinarii vor distruge ceea ce mintea omeneasca era unica in masura sa stabileasca ierarhiile!

SAHUL

Șahul s-a născut departe,

Poate chiar pe Marte.

A fost odată în India un împărat

Care era foarte, foarte supărat.

Într-o zi el el a chemat un supus

Căruia i-a spus:

     - Ce poți sa inventezi

Ca sa ma distrezi?

     - Luminate împărate,

Am auzit ca departe

Niște oameni deștepți,

Chiar foarte înțelepți,

Au o tabla cu pătrate

Unele albe, altele colorate,

Pe care pun sa se așeze

Treizeci și doua de piese.

Pentru a te distra

Eu iți voi arata

Cum sa joci acest joc

Si dacă voi avea noroc

Îmi vei da pentru fiecare pătrat

Un număr de boabe la pătrat de grâu proaspăt și curat.

     - I-auzi ce am cumpărat!

A strigat bietul împărat

Dar când socotitorii i-au arătat

Cu cât grâu este îndatorat,

El seama și-a dat

Cat de greu este șahul de jucat...

Slujitorul a ajuns om bogat

Împăratul de atunci s-a distrat,

Mii de oameni șah au jucat,

Si, oricât de mult în tainele lui au intrat

Nimeni n-a putut spune în șah:

„Gata am terminat!!!”

De aceea ma gândesc

Când la o partida trudesc

„ Șahul s-a născut departe

Oare nu chiar pe Marte?”

 

 Eforie Nord 30 august 1997


Imagini PAG 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu