miercuri, 15 aprilie 2020

Atat de actuale


La redactarea tezei mele de doctorat am inserat in lucrare aceste doua citate, valoarea oamenilor mari fata de nimicurile ticaloase consta in faptul ca opera lor se adevereste cu scurgerea timpului, acest judecator al tuturor, din pacate in ultimii 30 de ani suntem atat de invadati de atatea masinatiuni scarboase incat iata unde suntem. Astazi pe la ora 11 batranii ieseau ca furnicile sa prinda ceva de pus pe masa de Pasti. Este intr-adevar ingrozitor ce se intampla...

MOTO: „Natura! Suntem înconjuraţi de ea, îmbrăţişaţi de ea – imposibil să scăpăm de îmbrăţişarea ei, imposibil să pătrundem mai adânc în tainele ei… Creează forme mereu noi. Ce există acum n-a mai existat niciodată mai înainte. Ceea ce a existat e de domeniul trecutului, totul este nou şi în acelaşi timp vechi… Trăim în mijlocul naturii şi totuşi suntem străini de ea. Ne vorbeşte continuu dar nu-şi trădează secretul faţă de noi. Acţionăm în permanenţă asupra ei dar nu avem nici o putere…
Clădeşte mereu, dărâmă mereu dar atelierul ei nu poate fi găsit.”
                                                   W. Goethe – Fragment asupra naturii

Marele om politic şi gânditor indian Jawaharlal Nehru (1889 – 1964) considera cultura europeană săracă deoarece şi-a găsit resursele doar din zona mediteraneeană. Civilizaţia umană dezvoltată pe cultura Asiei sau Americii preeuropene se pare că ar fi arătat cu totul altfel. Europa a dominat ca putere şi a sugerat, de cele mai multe ori a impus cu forţa evoluţia celorlalte culturi de-a lungul istoriei.

Asistăm astăzi la o altă transformare de altă sorginte, din păcate, dominanta principală a acesteia este decadenţa. În urma experimentelor din ultimele decenii, a acestei goane după profitul facil, au avut de suferit mediul ambiant, civilizaţia umană şi mai ales indivizii. Omul devine deja factor destructiv al mamei lui NATURA. Si ca de obicei ne intoarcem la poruncile primordiale:

„Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău;
Să nu ucizi;
Să nu furi;
Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău;
Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.
Să nu preacurveşti.
Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu