marți, 22 aprilie 2025

Ghepardul


Ghepardul (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ghepardul

Il Gattopardo

Titlu originar         Le Guépard

Gen   film dramatic

Regizor       Luchino Visconti

Scenarist    Pasquale Festa Campanile

Enrico Medioli

Massimo Franciosa

Luchino Visconti

Suso Cecchi d'Amico

Bazat pe     Ghepardul

Producător Goffredo Lombardo

Pietro Notarianni

Studio         Titanus

Distribuitor  Twentieth Century Fox Film Corporation

Director de imagine      Giuseppe Rotunno

Operator(i) Giuseppe Rotunno

Montaj         Mario Serandrei

Muzica        Nino Rota

Costume     Piero Tosi  

Distribuție   Burt Lancaster

Alain Delon

Claudia Cardinale

Serge Reggiani

Mario Girotti

Pierre Clementi

Premiera    29 martie 1963 (Italia)

Premiera în România   23 septembrie 1964

Durata        186 min.

film color (Technicolor)

Țara  Italia Italia

Franţa Franța

Filmat în     Palermo

Ciminna

Ariccia  Modificați la Wikidata

Locul acțiunii        Italia  Modificați la Wikidata

Limba originală    italiană

franceză

Disponibil în română     subtitrat

Premii         Palme d'Or (1963)

Nastro d'Argento (1964)

Nominalizări         Premiul Oscar pentru cele mai bune costume într-un film color (Piero Tosi, 24 februarie 1964)  

Parte a seriei       lista Vaticanului cu cele mai bune filme  Modificați la Wikidata

Prezență online

Pagina IMDb

Modifică date / text Consultați documentația formatului

Ghepardul (titlul original: în italiană Il Gattopardo) este un film italian din 1963, regizat de Luchino Visconti. Scenariul său este inspirat după romanul cu același nume al lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa (publicat postum în 1958). Filmul relatează povestea declinului unei familii de nobili sicilieni în timpul unificării Italiei (Risorgimento) de la mijlocul secolului al XIX-lea și ascensiunea burgheziei pe scena politică a Italiei . Din distribuție fac parte Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, Serge Reggiani, Mario Girotti și Pierre Clementi.

Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cele mai bune costume, a câștigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes și încă 3 premii acordate de Asociația națională a jurnaliștilor italieni de film — imagine, costume și scenografie.

A fost inclus în lista celor 100 de filme italiene de salvat (100 film italiani da salvare).

Subiect

Visconti a reușit o ecranizare inedită a romanului scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa și o atentă reconstituire a atmosferei socio-politice italiene de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Prințul Don Fabrizio Salina (Burt Lancaster), mare latifundiar sicilian de viță nobilă, este bulversat de știrile privind campania lui Giuseppe Garibaldi și-și dă seama că aristocrația trebuie să se adapteze noilor realități istorice și să cedeze privilegiile burgheziei. Prințul aranjează căsătoria nepotului său, Tancredi Falconeri (Alain Delon), cu Angelica (Claudia Cardinale), fiica bogatului negustor Calogero Sedara (Paolo Stoppa), pentru ca astfel să-și poată menține statutul social și stilul de viață.

Balul, la care nobilii se văd obligați să accepte că puterea a trecut în mâinile noilor îmbogățiți, este considerat una dintre cele mai frumoase scene de gen din întreaga istorie a cinematografiei.

Filmul are o distribuție internațională, cu americanul Burt Lancaster, francezul Alain Delon și italienii Claudia Cardinale și Terence Hill. El este văzut astăzi, în general, în versiunea în limba italiană, în care replicile lui Lancaster sunt dublate în limba italiană de către Corrado Gaipa; cu toate acestea, o versiune în limba engleză a fost produsă, de asemenea, tot atunci, în care este auzită propria voce a lui Lancaster. Când producătorii i-au spus lui Visconti că au nevoie de un star de cinema în distribuție, cu scopul de a se asigura că vor câștiga destui bani pentru a justifica bugetul mare, prima alegere a lui Visconti a fost unul dintre actorii proeminenți ai Uniunii Sovietice, Nikolai Cerkasov. Aflând că Cerkasov nu putea să participe la filmări din motive de sănătate, Visconti și-a pus speranțele în participarea lui Laurence Olivier, dar acesta avea deja un alt angajament. Producătorii l-au ales pe legendarul actor de Hollywood Burt Lancaster fără consultarea lui Visconti, ceea ce l-a ofensat pe marele regizor și a cauzat o stare de tensiune pe platoul de filmare; dar regizorul și starul de la Hollywood au ajuns să lucreze bine împreună, iar prietenia dintre ei a durat tot restul vieții lor.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu